V Jornada de Tabac i Salut Mental - "10 anys de progrés"












El passat 19 d’octubre es va celebrar a la sala d’actes del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya la V Jornada de Tabac i Salut Mental sota el títol “10 anys de progrés”.

El grup de treball de Tabac i Salut Mental de la Xarxa Catalana d'Hospitals sense Fum i l’Institut Català d’Oncologia juntament amb l’Agència de Salut Pública de Catalunya, són els encarregats d’organitzar aquestes jornades, que se celebren cada dos anys i que enguany ha commemorat els seus 10 anys d’activitat enfocada a avançar en el control del tabac en els pacients amb trastorns mentals.

El secretari de Salut Pública de Catalunya, Joan Guix, va donar la benvinguda a la jornada on va destacar la importància d’intervenir en el control del tabac i en especial en la població de persones amb trastorns mentals, les quals la meitat acaben morint prematurament per malalties provocades o empitjorades pel tabac, uns 20 anys abans que la població general.

El grup, que aplega 29 professionals de la salut mental de 20 centres diferents, ha portat a terme diversos estudis i guies. En aquesta jornada s’han presentat les principals novetats en l’actualització de la guia d’intervenció clínica, que es presentarà l’any vinent. També s’ha presentat un material consistent en tres mòduls de diapositives amb un document adjunt de guia pels professionals per a treballar el tabaquisme en grups psicoeducatius a les unitats de salut mental.

Durant la jornada també es van presentar diversos estudis que s’estan portant a terme a Catalunya al voltant d’aquesta temàtica i es constata el creixent interès per la recerca en aquest àmbit, que era escassa tant a nivell nacional com internacional fa uns anys.

També hi va haver un espai per a encetar un tema poc abordat, el consum de tabac i cànnabis a les unitats de salut mental infantil-juvenil, on es van explicar els trets diferencials a tenir en compte a l’hora de fer aquesta intervenció en joves i l’oportunitat que ens poden donar les noves tecnologies per atraure la seva atenció.

Finalment, es va animar la sala proposant casos pràctics en que els assistents van poder votar les respostes correctes a diferents qüestions.

La subdirectora general de Promoció de la Salut de la Generalitat, Carmen Cabezas, va fer la cloenda de la jornada destacant la qualitat de les ponències i el treball pioner del grup de treball aquests 10 anys.

Gràcies a tot i totes els que vareu poder assistir i esperem poder-nos tornar a trobar d’aquí dos anys!

Podeu descarregar-vos el programa aquí.





Veure totes les notícies